Může současná vláda za cenu elektrické energie?

Autor: Jan Konrád, předseda Místní společnosti Koruny České pro Liberecký kraj

Dne: 6.9.2022

Energetická bilance a soběstačnost jako národní program

V současné době všichni významně cítíme zdražování elektrické energie ve svých peněženkách a vidíme značné zvýšení nákladů za elektrickou energii v našich domácích rozpočtech. Stejně jsou na odvětví průmyslu, služeb a dalších výrobních nebo nevýrobních sektorů.

Nyní mnozí z nás kritizují současnou vládní koalici za současný stav, ohlížejí se na viníka ze západu (myšleno EU) a vzhlížejí zpátky na východ a přejí si, aby se zpátky vrátily ty klidné časy, kdy nám ropa a plyn z Ruska tekla neomezeně a za co možná nejnižší náklady. Tekoucí ropa a plyn není zase tak úplně předmětem mého příspěvku, protože abyste mohli ropu zpracovávat, potřebujete elektrickou energii. Frakční destilace (myšleno ropy) zkrátka vyžaduje své. Ale zpět k elektrické energii.

Nemohu si samozřejmě nevšimnout naprostého šlendriánství a amatérismu našich vládních představitelů, proti kterým navíc nedávno demonstrovalo na Václaváku 70 000 lidí a opozice v čele s panem Okamurou a Babišem se snažila o prosazení nedůvěry současné vládě. Když sleduji našeho pana ministra Síkelu ve zpravodajských prostředcích, jsem víc a víc přesvědčen, že se v „tom“ pěkně koupe. U pana profesora Fialy rovněž vidím pokaždé orosené čelo a křečovité svírání řečnického pultíku při projevech spojených s tímto tématem. Stále stejné naučené fráze ve smyslu kolik to stojí, jak to teď vypadá, co by se mělo anebo co by se nemělo. Signály, signály a zase ty signály. Stále ale neslyším ze strany vládní koalice jasnou prognózu, co vláda udělá, aby zastavila růst cen (případně ho alespoň zbrzdila) a hlavně jasně předvedla a ukázala strategický program rozvoje, výroby a distribuce elektrické energie na minimálně 50 let dopředu. Někdo se zeptá, proč 50 let? Odpovím politicky: na menší než 4leté období se politika a energetická jistota a soběstačnost státu dělat nedá. Nepomáhá to rozvoji průmyslu, ekonomice, akcionářům atd. Každý potřebuje slyšet, že je budoucnost státu zajištěná alespoň z pohledu energetické soběstačnosti a cenové dostupnosti. Včetně mne tedy.

Náš stát jako výrobce a distributor levné elektrické energie

Náš stát po roce 1989 zaspal, a to ve všem. Zaspal v tržní ekonomice (viz kupónová privatizace), zaspal ve zdravotnictví, ve školství, v sociálních sférách a hlavně stále spí oblasti energetiky a průmyslu. Skoro všeho jsme se zbavili. Vždy si při podobných myšlenkách vzpomenu na herce pana Hrušínského nejst. z filmu Vesničko má středisková: „…nějaké lesy nám zbyly, pivo máme dobrý … občas…“. Bohužel musím jako konzervativní pravičák konstatovat, že co soudruh před rokem 1989 vybudoval, na tom tento stát stále prosperuje. Tedy alespoň na zbytcích toho co soudruh vybudoval. A mám na mysli právě ty velké energetické výrobní celky: Vltavská kaskáda, Temelín, Dukovany, Chvaletice atd.

Když jsem studoval na své Almě Máter, tak nás učili, že soudruzi chtěli v tehdejším Československu vybudovat 7 jaderných elektráren. Z toho 4 měly být v Čechách a na Moravě a 3 na Slovensku. Měli soudruzi megalomanské úmysly? Pokud nestavěli žulového pomníky Stalinovi tak v této otázce určitě ne. Bohužel na rozdíl od následujících čtyřletých vlád po roce 89. Nikdo od roku 89 nepřišel s jasnou koncepcí energetického rozvoje státu včetně reflexe na neustále se zvyšující poptávku po elektrické energii a uspokojení potřeb zákazníka čili koncového spotřebitele.

Naše současná vláda není viníkem navyšování cen elektrické energie. Viníkem jsou všechny vlády předchozí. Některé vlády dle mého názoru více, protože rusofilské vazalství některých jedinců nejen na hradě, ale i v podhradí způsobilo právě ty současné problémy s dopravou ropy a plynu do ČR. Naštěstí jsme na tom o trochu lépe než sousedi Slováci, kteří jsou na zemním plynu závislí mnohem více než naše současné elektrárny (viz článek https://faktaoklimatu.cz/infografiky/elektrina-cr).

Válka na Ukrajině, absence zemního plynu a ropy v Evropě, a hlavně jednotná evropská burza s trhem elektrické energie v Lipsku, jsou těmi hlavními viníky zvyšování cen elektrické energie, benzínu, nafty a plynu. Proč je cena elektrické energie tak vysoká i přesto, že ji vyrábíme téměř nízkonákladově, se snaží autor článku vysvětlit zde https://www.aazdravi.cz/elektrinu-nam-zdrazili-nemci-ukazalo-se-vsechno-pokazili-a-ted-odsavaji-tu-nasi/. Do jaké míry se obsah článku odráží od reality, neumím, ze svého amatérského pohledu smrtelníka, posoudit. Snažím se zachovat zdravý selský rozum a smysl mi to dává. Z článku vyplývá, že Německo prosadilo jednotnou burzu s cenami elektrické energie pro všechny členské státy EU. Tento německý diktát i jako podporovatel EU neschvaluji a ptám, se jak moc naše předchozí vlády proti této snaze protestovali a zasadili se o to, aby naši daňoví poplatníci platili skutečně reálnou cenu českému výrobci elektřiny a v českých cenách.

Když v EU jeden stát diktuje a přiživuje se na úkor ostatních členských států, nemohu s tím souhlasit. Unie má být prospěšná všem členským státům. A ne jen některým (tedy alespoň v této problematice). Navíc energetická samostatnost naší země by měla zůstat na úrovni národního zájmu a ne zájmu německého.

Německý Green Deal a naše katastrofa

Na vysoké škole jsem věnoval svých 5 let života studiu ekologie a s ní spojených a provázaných vědních oborů (energetiku nevyjímaje). Věnuji se ekologii i ve svém oboru stále, tedy troufám si tvrdit, že něco už znám a něčemu rozumím. Rozumím jasným číslům a statistice. Jestliže náš stát v minulém století budoval vodní, černouhelné, hnědouhelné a jaderné elektrárny, pokládám si otázku, co náš stát buduje dnes? Poptávka po výrobě elektrické energie stále stoupá. Alternativní zdroje energií (jak se u nás – v našich podmínkách – ukazuje) nejsou významným přínosem v soustavě výrobních energetických celků. Fotovoltaiky (sám jednu mám na střeše našeho domu) jsou dobré akorát na rodinný dům, možná ještě tak na administrativní budovu, školu, možná nemocnici. S průměrným výkonem 5,5kW toho moc nenaděláte, zvlášť když v zimě sněží anebo je dlouhodobě pod mrakem. Větrné elektrárny jsou u nás pasé (fouká málo a nárazově) a vodní elektrárny mají silné výkyvy, díky nedostatku vody. Alternativy solárních elektráren stavěných tzv. solárními barony v období let 2006-2011 ani nebudu komentovat. Takže zpátky na stromy.

Německo se veřejně zřeklo svých vlastních uhelných a jaderných elektráren a teď jede na naše přebytky a přebytky vlastních alternativních zdrojů (tedy zase když fouká a svítí). Ok, proč bychom neprodávali náš proud do zahraničí, když na tom můžeme vydělat? Ale vrací se nám to? Ano, v podobě Damoklova meče. Vyvážíme i do Rakouska a na Slovensko. Zároveň ale také dovážíme elektrický proud. V loňském roce činil dovoz 11,6 TWh.

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/elektrina-cr

Některé věci asi v životě nepochopím. Když máme přebytky, proč ještě dovážíme? Zkrátka a dobře nejsem expert na burzu s elektrickou energií. Kde ale vidím jasnou úsporu kapes daňových poplatníků do budoucna? Ve výstavbě dalších 2 jaderných elektráren na území ČR.

Kdybych byl ministrem průmyslu a obchodu

Kdybych byl ministrem průmyslu a obchodu trval bych na výstavbě dalších 2 jaderných elektráren s kapacitou Dukovan a Temelína (tedy přibližně výkonem 8400MW ročně – počítáno Dukovany+Temelín+2 nové).  I přes protesty veřejnosti nelze v budoucnu svítit jinak dle mého názoru. Současná výroba z jádra činí téměř 40% spotřeby elektrické energie v ČR. Francie ze strachu z navyšování cen opět zprovoznila své odstavené „atomovky“ a celková spotřeba ve Francii z atomu činí 67%.

https://www.volty.cz/2022/09/06/francie-do-zimy-znovu-spusti-vsechny-jaderne-reaktory-chce-tak-snizit-cenu-elektriny/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=779101&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

Stejnou cestou bychom se měli vydat i my, pokud nechceme, aby v budoucnu byly naše děti bez elektriky. Životnost jaderného paliva (jak se dnes ukazuje) je mnohem delší než se původně předpokládalo a použité vyhořelé palivo lze využívat nadále i když kapacita výkonu nebude stoprocentní. Mám na mysli například výstavbu malých jaderných reaktorů hlavně v budoucích krajských městech, které budou schopny zužitkovat již vyhořelé palivo z primárních jaderných zdrojů (typu Temelín, Dukovany atd.) Dnešní studie uvádějí, že tento typ paliva např. z Temelína, je z 85% ještě efektivní pro další výrobu elektrické energie.

Energetický národní program na dalších 50 let

Ceny elektřiny dnes jednorázově nesundáme. To naše vláda, ani případná vláda pana Okamury nebo Babiše nedokáže. Dokážeme ale postupně snižovat závislost na evropském trhu s elektrickou energií a máme mnoho alternativ jak v budoucnu více vyrábět s nižšími náklady. Jaderná energetika toto umožňuje.

Naše země může být přínosem pro celou střední Evropu ve výrobě elektrické energie, pokud nám už definitivně neujel vlak. Rakousko a Slovensko jsou stále naším velkým odběratelem proudu. K tomu, abychom vybudovali upgrade našich energetických center, potřebujeme ale stabilní a neměnnou vnitřní a samozřejmě zahraniční politiku. Politiku konzervativní, zásadovou a tvrdou. Přesně takovou jakou jsme měli za Rakouska-Uherska, kdy právě tato klidná doba druhé poloviny 19. století umožnila průmyslový rozvoj českých zemí a po rozpadu monarchie umožnila Československu pokračovat v průmyslovém rozvoji. I bolševici v českých zemích si uměli spočítat za co a do kdy budou svítit. Umíme to dneska my? Čas ukáže…

Závěrem

Nesuďme současnou vládu za to, že neví jak bojovat s cenami energií. Neví to ani Maďarsko. Pan Orbán umělou regulací cen málem způsobil státní bankrot. Naše vláda není tím viníkem. Něco se naší vládě možná podaří prosadit, ale turbulentní cenové prostředí urovná pouze konec války na Ukrajině a burzovní energetická (ne)závislost na Německu (potažmo Rusku). Osobně bych šel cestou zvýšení podílu výroby elektřiny v jaderné energetice. Navýšení podílu v příštích 50 letech ze současných 34% na 68%. Tím pádem mohu omezit provoz hnědouhelných elektráren ze současných 47% na 23,5%. Snižuji tím o polovinu i emise CO2. Dále bych umožnil za možnosti stále čerpaných EU dotací výstavbu solárních elektráren na střechy domácností a administrativních budov. Z 25% činí spotřebu elektrické energie právě domácnosti. Snížil bych závislost domácností z 25% na 12% v průběhu nadcházejících 50 let. Zbytek výroby by pokryly současné zdroje výroby (tedy vodní, větrné, plynové atd).

Green Deal je krásná, ale utopická záležitost. Společnost na to není připravena a ještě dlouho nebude. Když se chcete chovat ekologicky, musíte na to prostě mít. Ekologie musí jít ruku v ruce s  ekonomikou státu, která se odvíjí mimo jiné právě od cen energií. Pokud například mají mít veřejná nabíjecí místa pro elektromobily až 22kW příkonu, pak naše 2 atomovky nebudou stačit ani pro naše potřeby. Alternativní zdroje to neutáhnou. Možná se někdo vrátí k myšlence šlapání na kole a roztáčení dynama. Pletení svetrů v zimních měsících také nepomůže. Za chvíli může dojít na to, že bude zásadní nedostatek vlny a co pak? Naši předkové chodili v kůžích a pak vybíjeli zvířata všeho druhu (zvláště velké savce). Zbyly krávy. Krávy už také vadí. A zbylé krávy hlásají Green Deal.

https://oenergetice.cz/nemecko/bdew-nemecka-vlada-podhodnocuje-spotrebu-elektriny-soucasny-rozvoj-oze-nebude-k-dosazeni-cilu-stacit